Srebrno jezero

Ovu listu letovališta u Srbiji sam sastavio pred početak leta sa namerom da one koji se još nisu odlučili gde će na letovanje zainteresujem za neka od najatraktivnijih lokacija za letovanje u Srbiji. Neka od ovih mesta su već razvijena i imaju dugu tradiciju kao turistički centri, dok su neka tek na pomolu, i dobro bi im došao podstrek za razvoj, u vidu domaćih posetilaca.

Bilo kako bilo, domaća letovališta, kojima je najveća mana to što nisu na moru, nude komfor poznavanja jezika i kulture, blizinu doma, putovanje bez pasoša i viza, kao i znatno jeftiniji smeštaj i ishranu istog ako ne i višeg kvaliteta.

1. Srebrno jezero

Sve kvalitetniji smeštaj i ponuda Srebrnog jezera pretvara ga u jedno veoma kvalitetno letovalište svetskog kalibra. Treba još dosta toga uraditi, ali to je neka druga priča. Idealno je za kratak letnji odmor, ili za jednodnevne – dvodnevne izlete. Kupanje, jedrenje, veslanje, izleti brodom po Dunavu, pecanje, šetnja ili vožnja biciklom, samo su neke od mogućnosti koje nudi Srebrno jezero.

Srebrno Jezero - plaža

2. Kladovo

Novim hotelom i SPA centrom, zanimljivostima u samom gradu i okolini, kao i uređenom gradskom plažom, Kladovo se izdvaja kao jedan od bisera Đerdapske rivijere. Ovo je jedan od retkih gradova u kome se nalaze dve tvrđave, jedna iz rimskog doba, i jedna iz srednjeg veka, a u blizini su i ostaci Trajanovog mosta (u svoje vreme najvećeg na svetu).

3. Vrnjačka banja

Najpopularnija srpska banja, sa brojnim hotelima, atrakcijama i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika. Vrnjačka banja ima najraznovrsniju ponudu među srpskim banjama i letovalištima. U blizini banje se nalaze veći gradovi Kraljevo, Kruševac i Trstenik.

Dvorac Belimarkovic

by , Panoramio

4. Golubac

Golubac je šarmantan gradić na obali Dunava, tamo gde je Dunav najširi. Pored tvrđave koja je jedna od najpoznatijih u Srbiji, Golubac ima i uređenu plažu, jedriličarski centar Srbije i idealne uslove za brojne vodene sportove, kao i za ribolov.

Golubački grad, Golubac

Golubacki grad Golubac, izvor: Wikipedia

5. Palić

Palićko jezero je najuređenije jezero u Srbiji, a Palić je banja sa prelepim parkom, brojnim spomenicima, sportskim terenima, zoo vrtom… Na Paliću se održavaju brojni festivali tokom godine, naročito tokom letnje sezone. U blizini Palića je i Subotica, jedan od najlepših gradova Srbije. Palić je jedna od turističkih destinacija u Srbiji sa najdužom tradicijom, o čemu svedoče brojne vile i zamkovi s početka prošlog veka. U planu je i izgradnja novog banjsko-hotelskog kompleksa sa aqua parkom između dva jezera.

Nešto više o Paliću možete naći ovde.

Palicko jezero panorama

Palicko jezero, izvor: Wikipedia

6. Novi Sad

Uređene peščane plaže, buran noćni život, zanimljiv grad sa brojnim atrakcijama, veliki izbor smeštaja kao i blizina novoizgrađenog aquaparka Petroland, čine Novi Sad jednim od najboljih letovališta u Srbiji.

7. Belocrkvanska jezera

Ovo malo letovalište u Južnom Banatu privlači veliki broj gostiju iz zemlje i okoline zbog uređenih plažica, parka i samog gradića Bela Crkva, u kome vreme kao da je stalo.

Glavno jezero - Bela Crkva

8. Beograd

Pored toga što je najveći grad Srbije, Beograd ima i najviše plaža. Na Adi Ciganliji se dnevno okupi i do 400.000 ljudi, a pored nje tu su i Lido, Bela stena, kao i brojne divlje plaže na gradskim i prigradskim ostrvima. Noćni život je postao brend Beograda, po kome postaje sve popularniji u svetu, i može se naći ponešto za svakoga. Što se atrakcija tiče, nemoguće ih je nabrojati ukratko.

9. Donji Milanovac

Donji Milanovac se nalazi na poluostrvu oivičenom Dunavom i Porečkom rekom. Sam gradić i nije preterano zanimljiv, ali je pogled na Dunav spektakularan, a veoma blizu se nalazi Lepenski Vir, jedan od najvažnijih arheološkiih lokaliteta u Srbiji. U Donjem Milanovcu postoji uređena, a u okolini brojne neuređene plažice. Zanimljivo je da je grad tri puta premeštan, poslednji put zbog poplave usled izgradnje Đerdapske hidroelektrane.

10. Sokobanja

Sokobanja se nalazi između planina Rtanj i Ozren, na reci Moravici. U samoj banji postoji nekoliko plažica i kupališta, a u okolini se nalaze Bovansko jezero i vodopad Ripaljka, kao i čuvena tvrđava Soko grad (jedna od dve istoimene u Srbiji). Lekovite vode i čist planinski vazduh, sa puno ozona idealni su za lečenje i rehabilitaciju. Za Sokobanju važi izreka: „Soko banja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad“.

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.