Iako nije među najpopularnijim banjama u Srbiji, banja Vrujci je po meni jedna od najlepših. Banja je mala, ušuškana u pitomu dolinu reke Toplice, u podnožju vazdušnih banja Divčibare i Rajac, tako da je idealna za opuštanje i rekreaciju u prirodi. Što se tiče sadržaja, osim nekoliko bazena sa mineralnom vodom i par sportskih terena u samom centru banje, postoje brojne staze i izletišta u okolini banje.

Gde se nalazi

Banja Vrujci se nalazi u valjevskom kraju, na putu Ljig – Mionica. Udaljena je od Beograda i Kragujevca oko 90 km, od Valjeva 20, od Čačka, Užica i Požege oko 50km, što je čini pristupačnom kako za duži odmor, tako i za kraće izlete.

Lekovita svojstva banje Vrujci

Temperatura vode koja izvire u samom centru Banje je 26-27 stepeni, spada u grupu oligomineralnih voda. U terapijske svrhe voda se koristi za kupanje i za piće.

Voda izvire iz velike dubine i zajedno s lekovitim banjskim blatom koristi se kao terapija prilikom lečenja raznih vrsta bolesti kao što su reumatska oboljenja, malokrvnost, visok krvni pritisak, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, sterilitet, išijas, proširene vene, želudačna oboljenja, ginekološka oboljenja, bolesti očiju, bolesti lokomotornog aparata kao i raznih traumatskih stanja posle povreda.

Okolina

Okolina Banje Vrujci je ispresecana šumama i rečicama koje su pogodne za šetnju, pecanje, izlete u prirodi kao i za mnoge druge aktivnosti. Reke Toplica, Kolubara i Lepenica su pogodne za bavljenje sportskim ribolovom.

Banja Vrujci, pogled sa okolnih brda

Banja Vrujci, pogled sa okolnih brda

Zanimljivosti u blizini Banje Vrujci

Struganik (5km) – Rodna kuća Vojvode Živojina Mišića – Muzej
Ribnica (7 km) – Reka Ribnica, Ribnička pećina i crkva Svetog Petra i Pavla.
Ravna gora (29km) – Spomen obeležje Draži Mihajloviću
Bogovađa (23 km) – Manastir Bogovađa
Rajac (23 km) – Planina Rajac, manifestacija „Kosidba na Rajcu“ sredinom jula.
Divčibare (30km) – Planina izletište

Izvori: Banja Vrujci, Vila Mica

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.