Jesen na Rtnju

Planinu Rtanj u Istočnoj Srbiji mnogi nazivaju Srpskim Olimpom zbog svoje mističnosti. Ova prelepa planina često je obavijena maglom i krije brojne lepote kako na samoj planini, tako i u njenoj okolini. Najviši vrh Rtnja je Šiljak, za koji mnogi veruju da krije džinovsku piramidu. Kada ga vidite, biće vam jasno i zašto. 😉

Uprkos lepoti i zanimljivosti ove planine, ona i nije baš popularna turistička destinacija na karti Srbije, a ski staza koja tamo postoji sitna je i zapuštena. Nema ni većih hotela ili vila, tek po neko odmaralište ili planinarski dom. To je u neku ruku čini još privlačnijom ljubiteljima mira i prirode, što pruža mogućnosti za razvoj eko turizma, tako da bi svakako dobro došlo neko „etno“ domaćinstvo da ugosti ljude koji se upute na ovu planinu tražeći mir i tišinu.

Da bi se došlo do Rtnja sa autoputa Beograd-Niš, treba skrenuti kod Paraćina prema Zaječaru, i preći ozloglašen planinski prevoj „Čestobrodica“. Možda je baš to razlog nedostatka interesovanja za zimovanje na Rtnju, mada, taj regionalni put je nedavno sređivan.

Više reči o Rtnju biće nekom drugom prilikom, a sada vam ostavljam vam par fotografija Rtnja i okoline za opuštanje i uživanje.

Rtanjska flora

Rtanj obiluje lekovitim biljem.

Stara kuća

Stara tradicionalna balkanska kuća

Put od Jablanice ka Rtnju

Put od sela Jablanica ka Rtnju

Fauna Rtnja i okolineU podnožju RtnjaRtanj u oblacima

Crni Timok

Ovaj potočić ovde je ni manje ni više nego Crni Timok

Ambar za kukuruz

Seoski motiv – ambar

Jesen na Rtnju

Jesen na Rtnju

Snežno lice

Sablasan prizor lica od snega na Rtanjskim padinama

Put prema Rtnju

Put prema Rtnju

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.