Coca Cola - Podeli Radost

Coca Cola - Podeli Radost

Coca Cola je u Srbiji kreirala jedinstenu kampanju pod sloganom Podeli Radost, u okviru koje je lansirala boce sa natpisima popularnijih imena, ali i grupa poput košarkaša, štrebera ili ortaka. U okviru ove kampanje, na pojedinim punktovima moguće je zatražiti da se upiše i reč po želji, kako biste “podelili radost” i sa onima koji nemaju tako često ime ili grupama kojih se nisu setili.

Takođe, na pojedinim stanicama gradskog prevoza, postavljen je interaktivni uređaj koji omogućava unos imena i ispisivanje istog na flaši s druge strane panela.

Naravno, ova kampanja je inspirisala i one koji su protiv Coca Cole:

Nike - Challenge yourself

Nike je nedavno lansirao video sa snažnom motivacionom porukom za sve sportiste, amatere i profesionalce, podsetivši ih da on postoji zbog njih. U videu narator izaziva amatere da pobede nekog jačeg, bržeg i boljeg od sebe, da napreduju dok nepobede zvezdu sporta kojim se bave. U spotu učestvuju poznati sportisti poput Lebron James-a, Pikea i Serene Williams.

TNT - We Know Drama

Televizija TNT sprovela je jedinstvenu kampanju kako bi promovisala svoje filmove i serije, donevši dramu u miran Belgijski gradić i uključivši prolaznike u “svoj program”. Ovo je verovatno jedna od najskupljih kampanja “gerila” marketinga, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Guiness - Košarka u invalidskim kolicima

Guinessova reklama je priča o posvećenosti, vernosti i prijateljstvu, i kroz veoma emotivan video sa neočekivanim obrtom gledaocima skreće pažnju na svoje principe.

Nikšićko Cool - Prepad na crnogorskim plažama

Na nekoliko crnogorskih plaža napravljen je poseban Nikšićko Cool kutak za dame, u koje su pozivane kako poznate crnogorske manekenke, tako i slučajne prolaznice da tamo uživaju. Na plaži su ih dočekivali predusretljivi momci, pozivajući ih na odličan provod uz hladno pivo i dobru muziku. Međutim, promocija je imala i jedan neočekivani obrt. Sigurno je da će i vama upasti u oči što u ovom kutku na plaži nema ležaljki, već su peškiri postavljeni direktno na pesak – u ovome se krije i neobičan detalj ove promocije. Pogledajte o čemu je reč:

Rumunija odgovara Britancima - We May Not Like Britain, But You’ll Love Romania.

Prošlog januara bilo je vesti da Britanija planira anti-imigracionu kampanju u Rumuniji i Bugarskoj pod sloganom “You Won’t Like It Here”, tj. "Neće vam se svideti Britanija". Ljudi širom Evrope su bili zgroženi ovom idejom i nedostatkom takta od strane Britanaca, ali s druge strane, rumunske novine Gandul su u ovome videli priliku za viralnu kampanju, koju su sjajno iskoristili.

Oni su lansirali šaljivu kontra kampanju u kojoj poručuju Britancima: “We May Not Like Britain, But You’ll Love Romania.” U okviru ove kampanje lansirani su posteri sa šaljivim porukama poput "Kod nas polovina žena izgleda kao Kejt (Brit. princeza), a druga polovina kao njena sestra", "Leto ovde traje tri meseca, ne tri sata" ili "Kod nas točeno pivo košta manje nego kod vas flaširana voda".

Zakupili su nekoliko bilborda u Britaniji i postavili reklame na Facebook. Napravili su čak i aplikaciju u kojoj korisnici mogu da kreiraju postere sa sličnim porukama, a odziv je bio više nego zadovoljavajući. Stotine medija širom Evrope pisali su o ovoj kampanji, a neki britanski novinari su čak došli da se i sami uvere.

Rezultat kampanje je besplatna viralna reklama za Rumuniju vredna oko 2 miliona evra reklamnog prostora, za 30% povećan broj čitalaca novine, ali i ukidanje britanske kampanje.

Old Spice - The Man Your Man Could Smell Like

Old Spice je za svoju reklamnu kampanju iskoristio seriju od desetak spotova koji na duhovit način i koristeći seksipil glavnog junaka, pozivaju žene da svojim muškarcima kupe Old Spice dezodoranse. U ovim spotovima takođe se aludira na druge stereotipne fantazije žena, izazivajući u njihovoj mašti zamisao da bi njihov muškarac mogao da im ispuni te fantazije, kada bi bio (mirisao) kao protagonista.

Ova kampanja je evoluirala u kanal komunikacije brenda sa korisnicima putem društvenih mreža - korisnici su postavljali pitanja na Tviteru, a Old Spice je odgovarao putem YouTube videa sa istim junakom.

Water is life - First World Problems

Inicijativa Water is Life, koja za cilj ima prikupljanje donacija i dostavljanje vode najugroženijima u Africi, iskoristila je trend hashtagova na Tviteru i kreirala #FirstWorldProblems, kako bi skrenula pažnju na prave probleme trećeg sveta, spram kojih kukanja koja prate prethodno pomenuti haštag deluju smešno.

Kako bi pojačali poruku svoje kampanje, snimili su ljude iz najugroženijih delova Afrike u njihovom okruženju, kako se žale na izmišljene probleme bogatog sveta poput prekratkog kabla punjača, zaboravljanja imena svoje kućnepomoćnice, ili potrebe da imaju dva WiFi rutera jer im je kuća prevelika.

Najveći nedostatak ove kampanje je upravo oslanjanje na hashtag, budući da se iz njega ne može direktno dopreti do poruke kampanje, iako svakako izaziva pažnju.

TrueMove H - Giving is the best communication

U svetu gde je sve teže privući pažnju, ostalo je malo efektivnog oružja za tvorce reklama, a jedno od najmoćnijih su emocije potrošača. Ova reklama teško da će nekoga ostaviti ravnodušnim. Njena poruka je toliko jaka, da se većina gledalaca rasplače kada je odgleda. Reklama nas podseća da se dobro dobrim vraća, pre ili kasnije.

Naravno, i ovaj spot je postao viralan, između ostalog zahvaljujući tome što su mediji iz celog sveta pričali o njemu.

Turkish Airlines - Legends on board

Ova kampanja Turkish Airlines-a, kao i Nike iznad, oslanja se na poznate sportiste - fudbalera Mesija i košarkaša Kobe Brajanta. U spotu se njih dvojica takmiče za pažnju dečaka koji im traži autogram, ali na kraju spota dečakovu pažnju osvaja prava zvezda ovog spota, tj. sama aviokompanija - svojom uslugom.

Problem ovakvih reklamnih spotova je što se tek na kraju vidi o čemu se radi, mada je ovaj primer svakako bolji od mnogih u kojima se čak ni ne vidi jasno.


Projekat 10Reklama ima za cilj da prikupi i prikaže odabrane reklamne kampanje koje pomeraju granice marketinga. Želja autora je da inspiriše kolege dizajnere, kreativne direktore i druge profesionalce direktno i indirektno vezane za marketing i doprinese podizanju kvaliteta reklama koje nam se svima serviraju.
NA VRH!